Voyager 2 își continuă misiunea: NASA a reușit să-i prelungească „viața”

de: Andrei Tilimpea
06 05. 2023

Sonda Voyager 2 va trebui să-și amâne „petrecerea de pensionare”.

De fiecare dată când bateriile laptopului sau telefonului meu se descarcă, intru în modul de panică. Cum ar trebui să trăiesc fără tehnologia mea prețioasă? Voi face tot ce trebuie pentru a prelungi puțin durata de viață a bateriei. Reduc luminozitatea ecranului, dezactivez aplicațiile de fundal și închid Bluetooth-ul. După cum se dovedește, sondele spațiale cu propulsie nucleară ale NASA de un milion de dolari se confruntă cu aceeași problemă și au, în esență, aceleași soluții.

Space.com raportează că NASA poate menține misiunea spațială a lui Voyager 2 până în 2026 cu o tehnică destul de simplă pe care am folosit-o de secole: oprirea lucrurilor. Inițial, sonda spațială trebuia să fie oprită complet anul acesta din cauza lipsei de energie, dar NASA a găsit un ultim sistem pe care l-ar putea închide, amânând retragerea sa cu cel puțin trei ani.

Voyager 2 profită acum de ultima sa putere de rezervă de la regulatorul său de tensiune, care în condiții normale de funcționare ajută la prevenirea supratensiunii. Puterea conservată este redirecționată către instrumentele sale științifice, astfel încât să poată colecta date și să le trimită înapoi la NASA pentru cel puțin încă trei ani.

Ambele sonde Voyager se alimentează folosind RTG-uri (generatoare termoelectrice cu radioizotopi) care convertesc căldura din plutoniu în electricitate. Pe măsură ce plutoniul se descompune, se generează din ce în ce mai puțină energie. De-a lungul anilor, inginerii NASA au oprit sisteme neesențiale, cum ar fi încălzitoarele, pentru a menține misiunea.

O misiune istorică

Managerul de proiect al Voyager, Suzanne Dodd, a spus că „monitorizează nava spațială de câteva săptămâni și se pare că această nouă abordare funcționează”.

NASA nu pare prea îngrijorată de potențialele supratensiuni, deoarece a remarcat că sistemele electrice de pe ambele sonde Voyager 1 și 2 au fost stabile de peste 45 de ani. Echipa de ingineri va monitoriza tensiunea și va răspunde dacă fluctuează prea mult.

„Tensiunile variabile reprezintă un risc pentru instrumente, dar am stabilit că este un risc mic, iar alternativa oferă o mare recompensă de a putea menține instrumentele științifice pornite mai mult timp”, a spus Dodd.

Voyager 1 și 2 au fost lansate în 1977. Misiunea științifică pe Saturn și Jupiter trebuia să dureze doar patru ani. NASA a extins misiunea și a trimis Voyager 2 la Neptun și Uranus, făcând-o singura navă spațială care a trecut vreodată de planete. Misiunea a fost din nou extinsă, astfel încât sondele să-și poată continua turul de vizitare interstelară.

În prezent, Voyager 2 se află la mai mult de 12 miliarde de mile distanță de Pământ, în timp ce Voyager 1 se află la aproximativ 11 miliarde de mile de casă.

Fapt spațial distractiv și terifiant! Voyager 1 poartă un „disc de aur” care conține sunete și imagini ale vieții de pe Pământ. Dacă extratereștrii găsesc vreodată sonda, își pot face o idee despre cum este cultura Pământului și, nu știu, poate, ne vizitează? Să sperăm că scrisoarea președintelui Jimmy Carter care a fost trimisă cu Voyager este la fel de emoționantă ca mine.